Green Chameleon, Unsplash

Článek

Co je to mentoring a k čemu je dobrý?

Veronika Kameníková
Napsala
Veronika Kameníková

Začínala běháním po zahradě s maličkým kompaktem, aby měla fotky do školního fotokroužku. O pár let později googlila, jak probíhá svatba, když měla svou první nafotit. Při studiu žurnalistiky si splnila sen o fotce v novinách, ale zjistila, že novinařina není nic pro ni. Psaní a focení se později spojilo v práci se sociálními sítěmi a k focení svateb přirozeně postupně přibyly také rodiny.

https://www.instagram.com/veronika.foto/ https://cz.linkedin.com/in/veronika-kovarova

Rády byste svůj koníček povýšily na další úroveň? Nebo naopak fotíte už nějakou dobu, ale máte pocit, že se v tvorbě nikam neposouváte? Hledáte nový impuls? Zajímá vás, jak stejné věci řeší zkušenější kolegové? Najděte si mentora!

Co je to mentoring?

Mentoring je způsobem vzdělávání, během kterého zkušenější kolega v oboru (mentor) předává své zkušenosti a dovednosti méně zkušenému, obvykle mladšímu (mentee). Mentoring se občas plete s koučinkem, liší se v tom, že mentor je odborníkem v oboru, ve kterém se chcete vzdělávat (v našem případě je to fotograf), zatímco kouč vás může provázet na vaší cestě k profi kariéře fotografa, ačkoli se primárně věnuje třeba sportu. Mentoring je super pro lidi jako jsem já, kteří neradi studují návody, tutoriály na YouTube, načítají literaturu. Je to ta nejkoncentrovanější forma, jak můžete nasát potřebné know-how a inspiraci :)

Vše, co jste chtěly vědět, ale bály jste se zeptat

Mentor vám může pomoci nejen se samotnou technikou focení, ale hlavně s nastavením celkového workflow, komunikace s klienty či podnikáním jako takovým. Setkání s mentorem probíhají one to one, ať už naživo, nebo online. Oproti workshopu tak mentora máte jen pro sebe, což otevírá prostor pro důvěrnější komunikaci a probrání všeho, co vás trápí. Využijte toho a ptejte se na všechno, s čím si lámete hlavu. I když děláte stejnou práci, nejspíš ji každý děláte jinak. I pohled z jiného úhlu často stačí k velkému nakopnutí. Naopak problémy, které řešíte, zkušenější kolega nejspíš už řešil taky. S mentorem se můžete potkat jednou, nebo opakovaně, záleží především na časových možnostech vás i mentora a také na vašem rozpočtu. Cena může začínat na 1000 Kč, dlouhodobější individuální školení se pak pohybují kolem 30 000 Kč.

Kde hledat?

Někteří fotografové a fotografky nabízejí mentoring jako součást svých služeb, tam můžete předpokládat, že už s daným přístupem mají zkušenosti, nebudete ale nejspíš jediný mentee, kterému budou svůj čas věnovat. Nebojte se ale oslovit svého oblíbeného fotografa či fotografku, kteří službu přímo nenabízejí. Že se chcete učit právě od nich je nejspíš potěší a třeba je také vytrhnete ze zajetých stereotypů, vzájemné sdílení je totiž často obohacující pro obě strany. Vyberte si hlavně někoho, kdo vám sedne. Jak fotograficky, tak lidsky. Pokud je vaším tématem, jak skloubit práci fotografky s rodičovstvím, nejspíš bude výhodou, pokud si najdete fotografku se stejnou zkušeností. Pokud vás zajímá komunikace s klienty, možná se vám lépe bude hledat inspirace u někoho s podobnou povahou. A nebo právě naopak! :)

Zpět na výpis článků

Sleduj nás na Instagramu @zenyzaobjektivem